Share on Social Media

Bauhaus Museum Dessau

Prize(s) Honorable Mentions
Company Lichtvision Design
Lead Designers Carla Wilkins
Architecture Company addenda architects
Client Stiftung Bauhaus Dessau
Photo Credits Faruk Pinjo, © Zumtobel
Completion Date 2019
Project Location Dessau, Germany
Project Link View
Company Link View
Entry Description
Utmost Flexibility and Democratic-Defused Light

The lighting design creates a serial, industrial, flexible linear basic structure in the area of the ceiling with a classic lighting strip system, which allows for intake of a wide variety of lighting components as well as electrical components. Beacon technology is already implemented. The minimization of the stylistic devices of lighting technology puts emphasis on the space and forms the stage for the manifold use of the newly created Bauhaus space. The general light works with the democratic-diffused light.

The exhibition design in the collection area works in the staged light-directed light. The ground floor with the temporary exhibition aims at opening up technically and spatially. The staging of art gives the viewer space to classify the object in a local context. The visual relationship with the city and the park is integrated into the presentation. The Bauhaus is not just building and art history but is calibrated in the now.