Share on Social Media

National Army Museum

Prize(s) Honorable Mentions
Company BDP
Lead Designers Mark Ridler
Other Designer's names Colin Ball, Tom Niven, Jono Redden
Architecture Company BDP
Interior Design Company BDP
Client National Army Museum
Photo Credits Paul Raftery
Other Credits Nick Caville
Completion Date 2017
Project Location London, UK
Project Link View
Company Link View
Entry Description
The shortcomings of the building had impacted on the Museum’s ability to communicate its message and present its exhibits.
Using daylight as the first principle, we modelled the transitions of daylight throughout the spaces and advised on size and positions of all new openings. Where previously there had been a hidden labyrinth of galleries we assisted the structure and architecture teams to remove all of the central cores of the building and bring daylight all the way down the building. The artificial light integrates with the new daylight designs. Picture windows introduce natural light and connect the exhibition content with the wider context of ‘military’ Chelsea. Internally the new central atrium orientates the visitor and has views to the main galleries. Smooth accent to the internal walls glow out through the new façade glazing to reinforce transparency. The ceiling system sets out of the lighting, integrated with services and structures. Full flexibility and programming can be achieved anywhere, allowing the collection to expand and free flow into the atrium and foyers. Lighting interacts with all spaces to create a single cohesive look to the museum through day and night.