THE LIT DESIGN AWARDS 2022 IS OPEN!
Share on Social Media

Canadian Parliament - West Block, Committee Rooms

Prize(s) Honorable Mentions in Interior Architectural Illumination
Company Office for Visual Interaction
Lead Designers Jean Sundin, Enrique Peiniger, Wendy Jiang
Completion Date 06.30.2019
Project Location Ottawa, ON, Canada
Project Link View
Entry Description
Inside the West Block on Ottawa’s Parliament Hill is an entirely unique realization of a broadcast television studio, where elegant and highly utilitarian luminaire assemblies replace visually oppressive overhead lighting racks. Deep beneath the Victorian High Gothic-style structure are intensely modern Committee Rooms, which demand both advanced technical lighting and clean aesthetics befitting a formal government ambiance. Unforgivingly low-slung ceilings provide a challenging setting for both.

Each seating position in the subterranean Committee Rooms must be lit to the exacting standards of high-definition cameras: both the background and subject must be illuminated with precise aiming angles. The rooms are also used for official receptions and events with theater-style seating. To achieve this functional and human-centric aesthetic balance, luminaires are installed in layers behind perforated, star-like panels, creating a tapestry of light: the first radiating like an artificial sky; the second concealing glare-controlled spotlights strategically distributed and focused for broadcast sessions.