LIT DESIGN AWARDS 2021 IS NOW OPEN!
Share on Social Media

the brook

Prize(s) Honorable Mentions in Light Art Project
Company Design Matrix
Lead Designers Harmeet Singh Issar
Completion Date Jan 2019
Project Location Bengaluru, India
Entry Description
Inspired by Lord Alfred Tennyson’s poem by the same name, ‘brook’ is a custom-designed, dynamic installation. Floating above the dining space of a large corporate headquarters it makes for an arresting view through the façade and an engaging experience when indoor. Like a brook, the installation flows & ebbs, turns & curves; and even though people come & people go, the brook’s movement remains perpetual.
This dynamism in the form of a continually changing visual spectrum. A highly reflective mirrored finish ring reflects the coming and going, eating and drinking that goes on under it, while providing 500+ lux at full intensity. Superimposed over this is a layer of saturated light that drenches the space in colored hues.
The installation is composed of nearly 800 light fixtures, weighing 17 tons, spread over 1500 sq. ft., suspended mid-air at 17’ above floor.
From ensuring structural integrity, to the inter-weaving of building services; from designing controls to ball-socket joints; from logistic planning, to the coming together of architectural thought, lighting intent, product design, structural engineering & electrical trades, 'the brook' represents life & an ecosystem in itself