Share on Social Media

Studio Frantzén - Harrods

Prize(s) Winners in Bar and Restaurant Lighting Design
Company Lighting Design International
Lead Designers Graham Rollins + Christian Haimes
Client Harrods + Frantzén
Photo Credits Andrew Beasley
Other Credits Interior Design: Joyn Studio, Architect: Woods Hardwick
Completion Date 24th November 2022
Project Location London
Project Link View
Company Link View
Entry Description

Studio Frantzen offers an immersive, experience-driven restaurant, at the top of London’s most iconic department store. Entering from the store you are instantly transported from luxury retail to fine dining. The restaurant is an amphitheatre of Nordic energy, spreading from the impressive double-height atrium to the roof terrace overlooking London. In the atrium the lighting emphasises the grandeur of the space with sophisticated concealed lighting and feature chandelier, in the bar and restaurant lighting creates a warm calming and intimate atmosphere. Striking cherry wood panels in the atrium are complemented by colour-tuneable linear LED to harmonise with the timber and changing daylight, warming up for luxurious deep dimming in the evening. All other linear is high-colour rendering 2300K extra warm, with intricate bespoke detailing to conceal the light sources from view. Feature and table lighting boast precise optics, glare control and meticulous dimming, providing further comfort while subtly highlighting the curated art, interiors and food, presenting the restaurants vibrant character. Bespoke fittings were developed for the atrium chandelier, mezzanine sconces and terrace festoon system raising intrigue in the more challenging volumes. Dramatic focus and considerate lighting control creates balanced ambience across the restaurant, despite varying effects of daylight.
Sustainability Approach

Guest experience and dramatic focus were prerequisite to the design, this ambition went hand in hand with reducing wattage for sustainability, allowing selectivity over what features were lit and to what intensity. This made the scheme not only comfortable but also efficient, precise optics for feature lighting allows lighting to be contained to the tables or features without spill light, reducing wattage required to build theatre in the space. Lighting control allowed us to dramatically lower lighting levels through the day from an appropriately balanced day scene to a low and dramatic ambience in the evening, ensuring features are never over lit, and energy is minimised through considerate control. The bespoke chandelier, bespoke mezzanine sconces and bespoke terrace festoon system were all designed with sustainability, all parts are replaceable on site and manufactured in the UK.