Mood Lighting

Aoyama Treehouse

  • Company
    L'Observatoire International
  • Lead Designer
    Hervé Descottes
  • Other Credit
    Roman and Williams, ITOKI
  • Categories
    Winner in Mood Lighting
  • Location
    Tokyo, Japan
  • Project Link

Preserving the original building, once home to the Mitsubishi headquarters, the 1972 Aoyama Building, intent while simultaneously re-envisioning the exterior design, Roman and Williams developed a concept centered in mindfulness, connection, creativity and ritual. With a combination of graphics and raw materials added to the existing exterior structure, Roman and Williams created a design that stimulates interaction and public use.
For GlobalTreehouse interiors, L’Observatoire International worked with Roman and Williams and ITOKI, creating a lighting scheme that is a balance of opposites. Light reveals the juxtaposition between work and play, inner and outer, private and public, forming a holistic space for ‘mind fitness.’ Lighting reflects the cyclical pattern of light in nature to enhance the experience of time in space, with color tunable lights transitioning from warm to cool to awaken or relax and form areas of connection or repose.
Integrated lighting at feature ceilings and the use of low level lighting creates a tactile depth and highlights materiality referencing traditional Japanese architectural concepts of subtly and encouraging contemplation and awareness.