LIT DESIGN AWARDS 2021 IS NOW OPEN!
Share on Social Media

Zurich Innovation Center Givaudan

Prize(s) Winners in Horticultural Lighting
Company lightsphere Gmbh
Lead Designers Julia Hartmann, Melanie Heilgeist, Carla Sigillo
Completion Date December 2018
Project Location Kemptthal, Switzerland
Project Link View
Entry Description
“engage your senses” is the philosophy behind the new Zurich Innovation Center of Givaudan, which achieved the sustainability standard «LEED Gold v4». It creates space for 300 workplaces in the fields of research, development and innovation. The gem of the building is the atrium with its 12m tall ornamental plant columns.
The lighting design was an amazing interdisciplinary journey. Besides covering all the different requirements for the workspaces, the graphical approach of the luminaire shapes and position foster the use of their surroundings. Stringent lines of light precisely embedded into the HVAC ceiling inside the laboratories enhance the precision and focus scientists employ during their daily work. As a counterpart, the organic lines of light, which trace the curved balconies, flights of stairs and bridges, lend dynamism to the atrium space. All luminaires in the atrium are equipped with tunable white light - simulating daylight and providing scenarios for exhibitions and festive events. To illuminate the plants properly a bespoke luminaire was specially designed following a biophilic approach, providing the right light spectrum for the plants to thrive healthily.